Kompozine Vs. Keramičke fasete

KOMPOZITNE FASETE

Sem modernog naziva i dobre reklame kompozitna faseta se ni malo ne razlikuje od obične kompozitne (bele) plombe na prednjoj stani zuba sem po ceni. Podložne su pigmentacijama porekla od cigareta, vina, čaja, kafe itd pa tako brzo menjaju boju i zapravo čine osmeh još ne privlačnijim nego što je nekada bio. Često pucaju i moraju se krpiti.

Kompozitne fasete se izrađuju ručno, direktno na samim zubima nanošenjem materijala za bele plombe nakon čega sledi poliranje. Poliranje nikad ne može biti idealno a i sam materijal je kao što smo već naglasili podložan pucanju i mikropukotinama pa često dolazi do nadražaja okolnih mekih tkiva oštrim deovima kompozitne fasete te se javljaju neprijatne upale.

I na kraju njihova cena….preskupo za običnu belu plombu.

Iz gore navedenih razloga u Dental Oral Centru se ne bavimo izradom kompozitnih faseta.

KERAMIČKE FASETE (VINIRI)

Keramičke fasete se izrađuju od najboljih vrsta bezmetalne keramike u zubnoj tehnici ili na CAD-CAM mašini u samoj ordinaicji. Kada je reč o trajnosti keramičkih faseta ona su same po sebi večne ne menjaju boju, ne poprimaju pigmentacije od hrane i pića , ne pucaju, ne manjaju oblik. Potrebno ih je menjati na oko 15 godina zbog zuba nosača koji sami po sebi nisu postojani već ipak podložni uticaju vremena kao i samom odnosu pacijenta prema njima. Od svih nadoknada koje se postavljaju na same zube keramičke fasete (viniri) zahtevaju najmanje brušenja a u nekim varijantama brušenje nije ni potrebno (no-prep viniri) zahvaljujući tome one maksimalno čuvaju zubnu supstancu i po nekim istraživanjima produžuju vek prirodnog zuba koji se nalazi ispod njih za čak 60% u odnosu na druge vrste nadoknada.

Kada je reč o estetici ove nadoknade zaista ne poznaju granicu. Sposobnost bezmetalne keramike da idealno provodi svetlost omogućava izradu keramičkih faseta potpuno prirodnog izlgeda takovog da se ne razlikuju od prirodnih zuba. Sa druge strane kada pacijent to želi fasete se mogu izraditi i u izuzetno beloj boji.

Zbog izuzetne preciznosti izrade u tehnici ili na CAD-CAM mašini u ordinaciji ove nadoknade idealno prijanjaju uz zub nosač koji prate u glatkim prelazima kao da su njegov prirodan deo. Usled toga ne dolazi do zapadanja hrane, niti nadražajnog dejstva samog materijala (bezmetalne keramike) na meka tkiva.

Najnoviji postovi

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search