Herpetični stomatitis – doktore moje dete ima usta puna afti.

Dva slučaja ovog oboljenja kod dece u našoj ordinaciji u samo par meseci definitivno zaslužuju da o ovoj virusnoj infekciji nešto napišemo u našem blogu.

Dakle herpetični stomatitis izaziva Herpes simplex virus tip 1 i to obično kod dece od 2 do 5-te godine. Ovoj svakako neprijatnoj infekciji predhodi stadijum inkubacije tj. pripreme virusa herpes simpleksa za akciju. Stadijum neposredno pre fizičkih manifestacije prate malaksalost , temperatura i bolovi u grlu.

Kada herpetični stomatitis dostigne punu formu javljaju se vezikule po celim ustima a najviše na gingivi i to je manifestacija zbog koje roditelji dovode dete lekaru iii stomatologu. Zbog bolnih promena onemogućeno je adekvatno održavanje oralne higijene pa se javlja upaljena edematozna, crvena i naduvena gingia. Sprečenost u adekvatnom održavanju oralne higijene manifestuje se pored svega pomenutog i obloženim jezikom. Prisutan je neprijatan zadah iz usta kako i povećano lučenje pljuvačke.

Leči se najpre mirovanjem i unošenjem tečnosti , upotrebom lekova protiv visoke temperature (antipiretici) , upotrebom lekova protiv gljivica (antimikotici). Upotrebom lokalnih anestetika i sredstava za ispiranje usta. Potrebno je da hrana bude kašasta , tečna i bogata vitaminima. U pojedinim slučajevima kada postoji opasnost od dodatne infekcije baktrijama , kao posledica pada imuniteta, prepisuju se antibiotici.

Komplikacije su retke ali ipak moguće zato je potrebno dete odvesti lekaru ili stomatologu koji će znati da odredi adekvatnu terapiju.

Najnoviji postovi

Postavite pitanje ili ostavite komentar

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search