ZUBNI IMPLANTATI

Bilo da Vam fali jedan ili svi zubi mi možemo da učinimo da se ponovo smejete!

Ukoliko ste izgubili jedan ili više zuba, pomoću zubnih implantata najpriznatijih proizvođača u Dental Oral Centru, možemo nadoknaditi njihov gubitak, bez potrebe da brušimo zdrave susedne zube kako bi smo napravili mostove.

Zubni implantati su potpuno kompatibilni sa vašim organizmom koji ih prihvata kao svoj sastavni deo (biokompatibilni), izrađeni su od titanijuma, i zamena su za koren izgubljenog zuba. Služe kao nosači krunica i mostova ili kao stabilizatori proteza.

PREDNOSTI IMPLANTATA

Nakon gubitka zuba, usled nedostatka prenosa sila na kost u toj regiji, tj. nedostatka funkcije dolazi do povlačenja kosti i taj proces se nastavlja manjom ili većom brzinom do kraja života. Ugradnjom implantata i postavljenjem krunica ponovo se uspostavlja funkcija i pravilno delovanje sila na kost čime se zaustavlja njeno dalje povlačenje.

Izrada krunica često traži brušenje zdravih zuba. Imajući u vidu da to podazumeva ‘uništavanjе’ zdravih zuba jasno je zašto ugradnja implantata predstavlja prednost.

Proteze čine da se ljudi osećaju i izgledaju starije, često su nekomforne. Negativno utiču na samopouzdanje i nesmetanu ishranu pacijenta. A pored toga nadoknadjuju samo 20-25% funkcije za razliku od implantata sa kojima se postiže 90-100%.

Implantati u potpunosti mogu povratiti govor i funkciju žvakanja kakva je bila nakon gubitka jednog ili više zuba. Implantati ljudima koji su dugo bili bez zuba vraćaju samopouzdanje.

ZA KOGA SU IMPLANATI

Moderna implantologija ne poznaje situaciju u kojoj je apsolutno nemoguće ugraditi implantat sem u nekim ekstremnim slučajevima.

Pojedini pacijenti kao oni sa dijabetesom, srčani bolesnici, pacijenti na antikoagulantnoj terapiji zahtevaju određene mere predostrožnosti ali daleko od toga da je kod njih ugradnja implantata nemoguća.

Čak ni pušenje ne predstavlja apsolutnu kontraindikaciju ali ipak povećava šanse za neuspeh terapije.

MINI IMPLANTATI

Mini implantati su manja verzija implantata koji služe da fiksiraju gornju ili donju totalnu protezu. Pacijenti koji nose gornju totalnu protezu, i ako se ona najčešće dobro drži po principu vakuma, često se žale na veliku nepčanu ploču i na neprijatnosti. Sa druge srane donja totalna proteza je često nestabilna i šeta po ustima usled nedovoljnog volumena viličnog grebena.

Ugradnjom šest mini implantata u gornjoj vilici omogućava se stabilizacija gornje totalne proteze a da se pri tome može ukloniti velika nepčana proča. Donja totalna proteza može se stabilizovati sa 4 mini implantata.

AUGMENTACIJA tj. NADOGRADNJA KOSTI

U pojedinim slučajevima , najčešće usled dugotrajne bezubosti u pojedinoj regiji ili celoj vilici , javlja se takav gubitak kosti koji inicijalno ne dozvoljava ugradnju implantata.

Augmentacija vilične kosti tj. grebena predstavlja skup različitih tehnika koje se primenjuju odvojeno ili kombinovano a sa ciljem nadoknade kosti koja nedostaje kako bi se stvorili uslovi za ugradnju implantata.

Tehnike augmentacije mogu biti koštano vođena regeneracija, upotrebom membrana i veštačke kosti, ili se može koristiti kost pacijenta uzeta sa brade ili ramusa mandibule. Takođe je moguće uzeti kost sa karlične kosti i presaditi na viličnu kost.

3D SNIMAK – CONE BEAM CT

Pouzdana ugradnja implantata bazira se na dobro urađenoj analizi raspoložive vilične kosti u koju bi trebalo da se usadi implantat. Cone Beam CT omogućava da za istu dozu zračenja kao kod standardnih rendgen metoda dobijemo snimak u 3D dimenzije koji zatim analiziramo pomoću posebnog programa.

Cone beam CT snimak nam omogućava da:

– Odredimo visinu i širinu kosti u sve tri dimenzije
– Rotiramo snimak, izdvajamo njegove delove i sagledamo anatomske strukture iz svih dimenzija
– Precizno odredimo lokaciju značajnih anatomskih struktura

Pacijenti mogu uraditi 3D snimak u Roorto centru u Beogradu, a ukoliko pacijenti naglase oni će ga poslati putem posebnog Internet servisa na e-mail Dental Oral Centra. Pacijenti koji nisu u mogućnosti da snimak urade u Beogradu već u nekom drugom gradu, mogu zamoliti da se snimak uputi na e-mail ordinacije kontakt@dentaloralcentar.com.

UGRADNJA NEPOSREDNO NAKON VAĐENJA ZUBA

Nakon ekstrakcije zuba potrebno je prođe 2 do 6 meseci kako bi se stvorilo koštano tkivo tj. uslovi za ugradnju implantata. U pojedinim slučajevima, a ne tako retko, moguće je neposredno nakon vađenja zuba izvršiti ugradnju implantata ukoliko za to postoje uslovi.

NEPOSREDNA IZRADA PRIVREMENIH KRUNICA

Ukoliko se postigne dovoljna stabilnost (čvrstina držanja implantata) moguće je implantat kroz par dana od ugradnje opteretiti privremenom krunicom do izrade definitivnog rada nakon što se završi kompletan proces oseointegracije. Neposredna izrada krunica moguća je i u slučaju ugradnje neposredno nakon vađenja zuba.

PROCES UGRADNJE ZUBNIH IMPLANTAT

Sam proces ugradnje implantata nije ništa drugačiji od bilo koje druge oralno hiruške intervencije čak šta više najčešće je lakši od vađenja zuba posebno od vađenja impaktiranih tj. neizniklih zuba. Pre samog procesa ugradnje potrebno je uraditi analizu rendgen snimaka, klinički pregled pacijenta kao i sagledati opšte zdravstveno stanje. Nekon toga pristupa se samom činu ugradnje. Ukoliko se prilikom analize ili tokom hiruškog pristupa pokaže da je potrebno nadoknaditi kost koja nedostaje to se u najvećem broju slučajeva radi istovremeno sa ugradnjom implantata.

Nakon što se završi postupak ugradnje, implantati se ostavljaju prekriveni sluzokožom 3 do 9 meseci kako bi oseointegrisali ili se na njih postavljaju privremene krunice zavisno od situacije i dogovora između pacijenta i stomatologa.

Kontaktirajte nas

Odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search